7 مشخصه که نشان میدهد کودک شما ممکن است اختلال خواب داشته باشد
معمولا برای هر پدر و مادری سخت است که که متوجه شوند فرزندشان ممکن است اختلال خواب داشته باشد . هر چه که باشد هیچ مادری نمیخواهد فرزندش را در این حالت ببیند و هیچ پدری تحمل دیدن اینکه بچه اش تمام طول شب برای خوابیدن تقلا میکند. با این حال، مطالعات اخیر برآورد کرده اند که تقریبا 30٪ کودکان ممکن است دچار اختلال خواب در برخی مراحل زندگی خود هستند.
در حالی که اختلال خواب می تواند با درجه شدت های مختلفی همراه باشد، اکثر آنها می توانند درمان شوند. آنچه که مهم است این است که والدین علائم اختلال خواب را تشخیص دهند به طوری که آنها می توانند فرزندشان را نه صرفا برای درمان نشانه ها بلکه برای زمینه اساسی علل اختلالات خواب تحت درمان قرار دهند.
یکی از مهمترین کلیدها در شناخت نحوه تشخیص اختلال خواب در کودکان این است که تصور خوبی در مورد میزان خواب مناسب با سن آنها داشته باشیم.
کودکان به چه میزان خواب نیاز دارند؟
نوزادان 1-4 هفته ایی- حدود 16-17 ساعت در روز میخوابند و دوره های بیدارشان به مدت 1الی 3 ساعت است. با این حال، اغلب نوزادان چرخه خواب شبانه / روز مشخصی ندارند ، بنابراین دوره خواب و بیداری آنها می تواند متنوع بوده و در تمام ساعت های روز متفاوت باشد. اکثر والدین مجبور خواهند بود برنامه های خواب خود را با نوزادشان تطبیق و تنظیم کنند.
نوزادان 1 تا 4 ماهه- بچه ها در این سن نیز هنوز در حدود همان ساعت ها می خوابند، اما دوره های خواب شبانه روزانه آنها شروع به تغییر میکند، و آنها درطول شب خواب بیشتری خواهند داشت، با این حال برای شیر خوردن و عوض کردن چند بار بیدار میشوند.
نوزادان 4 ماهه تا 1 سال – نوزادان این سن هنوز نیاز به 14-15 ساعت خواب هر روز دارند. با این حال، بسیاری از آنها قادر هستند کل شب را بخوابدد، و در طول روز هم سه بار چرت زده و به خواب روند. در طول این دوره مهم است که واقعا شروع به ایجاد عادات سالم خواب برای کودک خود کنید.
کودکان 1تا 3 سال – اکثر کودکان نوپا حدود 12-14 ساعت خواب نیاز دارند، اما اغلب به دلیل برنامه های والدین و کودکان بزرگتر در خانه کمتر میتوانند.بیشتر آنها احتمالا چرت صبحگاهی و اوایل شب را از دست داده و به یک بار چرت در روز متمایل میشوند..
کودکان 3 تا 6 سال – تقریبا 11-12 ساعت خواب نیاز دارند. کودکان جوانتر این گروه در طول روز ممکن است نیاز به یک چرت زدن کوتاه مدت داشته باشند، اما در زمان ورود به کلاس اول، نیاز به چرت زدن آنها معمولا کاهش می یابد..
کودکان 7 تا 12سال – کودکان این گروه سنی به حدود 10 تا 12 ساعت خواب شبانه احتیاج دارند اما اغلب فقط 9 تا 10 ساعت خوابشان طول می کشد.
کودکان 13 تا 18سال – نوجوانان این سن نیاز به حدود 8-10 ساعت خواب، اما به ندرت به مقدار کاملی که نیاز دارند دست میابند. تکالیف ، برنامه ها و فعالیت های مدرسه اغلب به صورتی است که حتی مجبور به زدن خواب شبانه خود می شوند. اکثر نوجوانان حدود 6-8 ساعت خواب را گزارش می کنند.
علائم اختلالات خواب در کودکان
1-خواب آلودگی روزانه (EDS)
EDS یکی از شایع ترین نشانه های اختلالات خواب در کودکان و بزرگسالان است زیرا بیش تر از دیگر اختلالات خواب باعث خواب آلودگی روزانه می شود.
اصولا در کودکان حس خستگی زیاد در موقعیت های مختلف غیر معمول نیست.اما با این حال، اگر خواب آلودگی روزانه آنها نسبتا منظم و مداوم باشد، ممکن است کاملا به اختلال خواب مرتبط شود،زیرا گاهی به نظر میرسد با وجود خواب کافی در طول شب این حالت در روز در آنها دیده میشود..
اگر فرزند شما در تمام طول روز خواب آلودگی داشته باشد، و در سنینی باشد که دیگر بچه ها چرت روزانه ندارند و صبح ها مشکل از خواب بیدار شدن در آنها دیده شود و یا در طول روز کم انرژی و بی حوصله هست به احتمال زیاد () دارد.
اختلالات معمول خواب که نشانه های () دارند این ها هستند : : انسداد آپنه خواب، نارکولپسی و سندرم پای بی قرار.
2 -مشکلات خواب
اگر فرزند شما اغلب در مورد عدم توانایی رفتن به خواب یا به سختی خوابیدن شکایت کند یا اغلب خیلی زودتر از حالت طبیعی بیدار شود، ممکن است نشانه بی خوابی باشد.
بی خوابی در کودکان می تواند با عوامل مختلفی از جمله: استرس، درد یا اختلالات روانی ایجاد شود. استرس می تواند از منابع مختلفی از جمله مشکلات تحصیلی یا کارهای مدرسه، مسائل اجتماعی، مسائل خانوادگی یا تغییرات در الگوهای زندگی معمول خود مانند انتقال به یک شهر جدید به وجود آید.
4-خروپف
خروپف به خودی خود مضر نیست، زیرا تنها صدای ناشی از ارتعاشات در مسیر هوایی فوقانی است. با این حال، ارتعاشات می تواند ناشی از انسداد است که در آن هوا به طور موثر به ریه نمی رسد، که می تواند منجر به اختلال خواب شود.
خروپف در کودکان اغلب به عنوان یک پیشگویی برای اختلال خواب مانند بزرگسالان نیست. بعضی از علل رایج خروپف در کودکان عبارتند از: عفونت های تنفسی، گرفتگی بینی، اخلاط بینی،انحراف حفره های بینی یا بزرگ شدن لوزه ها و یا غدد لنفاوی.
با این حال، کمتر کودکی که مبتلا به خرو پف ممکن است آپنه انسدادی خواب داشته باشد و بیشتر سرچشمه آن میتواند ناشی از موارد فوق باشد.تنها 3% کودکان دارای آپنه انسدادی خواب هستند(OSA).
4- کابوس دیدن
کابوس ها رویاهای ترسناکی است که در طول خواب اتفاق می افتدو میتواند کودک را از خواب بیدار کرده و احساس وحشت زدگی، تهدید و ترسکرده و باعث شود دیگر راحت نخوابد.
دیدن کابوس ها معمولا در کودکان حدود 3 ساله بسیار شایع میشوند و ممکن است بین سنین 6 تا 10 سال بیشتر رایج شود. اما اصولا فرکانس کابوس ها پس از سن 10 سالگی کاهش می یابد.
اگر بسیار مکرر صورت بگیرد و اغلب در طول شب کودک بیدار شود کابوس ها ممکن است به اختلال خواب منجر شوند.کابوسهای مکرر میتواند خواب کودکان را مختل کند و آنها را به (ای دی اس) سوق دهد و در نهایت منجر به اضطراب و مشکلات رفتاری شود.کابوسها میتوانند ناشی از اختلال حراس پس از حادثه( PTSD-Post traumatic stress disorder) باشد.
5- ترور شبانه یا ترور خواب
ترورهای شبانه از کابوس ها متمایزاند به این صورت که کودک هرگز از خواب بیدار نمی شود. از آنجایی که کودک در طول یک رویداد ترور شبانه به ندرت بیدار می شود، همانند یک کابوس برای آنها ترسناک نیست، اما ممکن است برای پدر و مادر که شاهد آن هستند بسیار ترسناک باشد.
اغلبا به این صورت است که در هنگام ترور شبانه کودک در رختخواب نشسته و فریاد می زند یا گریه می کند. سایر علائم فیزیکی نیز می تواند شامل موارد زیر باشد: عرق کردن، تنفس سریع، افزایش ضربان قلب، چشم ها ممکن است بسیار گشاد شده باشد (اگرچه کودک خواب است) و تنش عضلانی.
قسمت هایی از ترور شبانه اغلب کمتر از 5 دقیقه طول می کشد که کودک به ندرت از خواب بیدار می شود. والدین بهتر است که سعی نکنید کودک را بیدار کنید زیرا ممکن است برای آنها بسیار ترسناک باشد.
علل گرایش به ترور خواب شبانه مربوط به ناسازگاری یک سیستم عصبی مرکزی میشود که اغلبا در زمان نوجوانی از بین می روند. یک مقاله اخیر در Pediatrics نشان می دهد که اتصالی بین قلدری به عنوان یک علت بالقوه اختلالات خواب مخصوص پاراسامنیا، از جمله کابوس و ترور شب است.
6-راه رفتن در خواب
پیاده روی در خواب بسیار رایج در کودکان بین 3تا 7 ساله است و 30٪ از کودکان تجربه آن را دارند. راه رفتن در خواب زمانی اتفاق می افتد که یک کودک در حالی که هنوز خواب باشد، در وسط شب بلند می شود. چشمان آنها ممکن است باز باشد و می توانند سخنان نامفهومی را هنگامی که راه میروند به زبان بیاورند.
راه رفتن در خواب می تواند بین 5 تا 15 دقیقه رخ دهد و به طول بکشد اما گاهی اوقات طولانی تر است. اکثر کودکانی که از خواب بیدار میشوند، در زمانی که به نوجوانی میرسند بر این حالت چیره پیدا میکنند و انجام نمیدهند . راه رفتن در خواب می تواند خطرناک باشد، به خصوص اگر کودک در طول حادثه ضمنی در حال راه رفتن است، وسایل را روشن می کند از پله ها پایین رود و یا خانه را ترک کند.
برای جلوگیری از آسیب خوردن، محیط اطفال خود را تا حد ممکن امن کنید. همچنین توصیه نمیشود در حالی که کودک در خواب راه میرود او را بیدار کنید زیرا ممکن است باعث ایجاد ترس و سردرگمی در کودک شود.
7-خیس کردن رختخواب
خیس کردن رختخواب در اغلب کودکان، چیز غیر معمولی نیست و به خودی خود موجب نگرانی نیست. خیس کردن رختخواب یک اختلال خواب شمرده نمیشود، مگر اینکه کودک بزرگتر از 5 سال داشته باشد و حداقل 2 بار در هفته به طور معمول این روند را ادامه دهد.
خیس کردن رختخواب میتواند به دلایل سابقه خانوادگی خیس کردن رختخواب، انقباض رشد، کنترل کم مثانه و ناراحتی های احساسی باشد. با این حال، اگر فرزند شما به طور منظم رختخواب خود را خیس میکند و همچنین در طول روز خواب آلودگی را تجربه میکند، این می تواند نشانه ای از آپنه انسدادی خواب باشد.
آنچه که شما می توانید برای کودکتان انجام دهید
اختلالات خواب در کودکان می تواند نه تنها به کودکان خسته و بداخلاق منجر شود بلکه به انواع مشکلات رفتاری در خانه، مدرسه و همچنین در زندگی اجتماعی آنها بیانجامد. اگر فکر میکنید فرزند شما ممکن است اختلال خواب داشته باشد، اولین گام این است که پزشک اطفال خود را از هر گونه مسائل مربوط به خواب کودکتان آگاه کنید.
از آنجا شما ممکن است متوجه شوید که یا مشکلات ممکن است به خودشان برسد، جراحی برای حذف لوزه ها و / یا آدنوئید ممکن است ضروری باشد، یا ممکن است لازم باشد مطالعات و تست خواب انجام شود. در کلینیک خواب بهرست، ما نه تنها به بیماران بالغ مبتلا به اختلالات خواب خود، بلکه کودکان نیز متخصص هستیم. برای مشاوره رایگان اطفال اطفال، روی لینک زیر کلیک کنید.
مترجم و محقق: محجوبه فاموری