تشریح اختلال خوردن در خواب
اختلال خوردن در خواب (SRED) یک نوع پاراسومنیا یا خواب پریشی به شمار می رود. پاراسومنیا به وقایع ناخواسته ای اطلاق می شود که در حین خواب به وجود می آیند. اختلال خوردن در خواب شامل مرتبه های مکرر غذا خوردن و نوشیدن اجباری پس از بیدار شدن در شب است.
این مرتبه ها همیشه به صورت “خارج از کنترل” اتفاق می افتند و زمانی به وقوع می پیوندند که به تازگی بیدار شده باشید. شما ممکن است تنها یک حافظه جزئی از آن رویداد را به خاطر داشته باشید و یا حتی بعد از آن، هیچ چیزی به یادتان نمانده باشد. برخی از افراد، هنگامی که غذا می خورند، بسیار هشدار هستند. آنها بخش زیادی از اتفاقات را در صبح به یاد می آورند. ممکن است در برخی موارد بیدار ماندن برای خوردن بسیار سخت باشد. در صورتی که فردی تلاش کند فرد دیگری را در طول بیدار شدن جهت خوردن متوقف کند، موجب تحریک خشم و مقاومت وی می شود.
اکثریت افرادی که به اختلال خوردن در خواب مبتلا هستند، تقریبا هر شب یک بار تجربه خوردن غذا را دارند. برخی افراد هر شب بیش از یک بار می خورند. این اتفاق حتی در صورت عدم احساس گرسنگی و تشنگی نیز به وقوع می پیوندد. دوره های بیدار شدن می توانند در هر زمانی از شب رخ دهند.
تحت این شرایط، اغلب مواد غذایی پر کالری مصرف می شوند. مصرف نوشیدنی ها و مواد غذایی غلیظ و بسیار شیرین، مانند شربت یا کره بادام زمینی بسیار شایع است. مصرف مواد غذایی خورده شده در طول خواب معمولا در طول روز ترجیح داده نمی شوند.
مواد غذایی، بسیار سریع بلعیده می شوند. یک فاز کامل خوردن ممکن است تنها ده دقیقه طول بکشد. این مدت شامل زمان لازم برای برخاستن از رختخواب، رفتن به آشپزخانه و بازگشت مجدد به رختخواب است.
ممکن است در طول یک دوره از این اتفاق، دچار آسیب دیدگی شوید. اغلب در هم خوری نیز اتفاق می افتد. شما ممکن است غذاها را گرم یا سرد میل کنید یا به درستی تهیه نکنید. این امر می تواند باعث بریدگی یا سوختگی شود. گاهی آتش سوزی نیز می تواند در اثر آشپزی بی دقت رخ دهد. مشروبات الکلی تقریبا هرگز مصرف نمی شود. شما ممکن است صبح با یک آشپزخانه بسیار آشفته و شلوغ مواجه شوید. همین امر ممکن است موجب شود که قسمتی از اتفاقات طول شب را به خاطر بیاورید.
اختلال خوردن در خواب ممکن است به تدریج در طول زمان توسعه یابد. این ممکن است به سرعت با بیدار شدن های مکرر و خوردن در شب آغاز شروع شود. این اختلال مادام العمر است و به نظر نمی رسد که با گذشت زمان کاهش یابد. این رویداد ممکن است عامل ایجاد افسردگی باشد. زیرا منجر به ایجاد احساس شرم و ناتوانی در کنترل خوردن شده است. برخی از افراد مبتلا به اختلال خوردن در خواب ممکن است در طول روز از خوردن غذا ممانعت کنند. آنها ممکن است در تلاش برای جلوگیری از چاقی نیز ورزش کنند.
مشکلات ناشی از اختلال خوردن در خواب عبارتند از:
- شکل های خوردن عجیب و غریب یا ترکیبی از مواد غذایی مانند بیکن خام، کره دودی و یا قهوه
- خوردن یا نوشیدن مواد سمی، مانند محلول های پاک کننده
- خوردن مواد غذایی که به آن حساسیت دارید
- رنج بردن از بیخوابی مرتبط با اختلال خواب
- آسیب های مربوط به خواب
- از دست دادن اشتها در صبح
- دل درد
- کلسترول بالا
- افزایش وزن بیش از حد و چاقی مفرط
علائم اختلال خوردن در خواب
اختلال خوردن در خواب به بخش های مکرر و سریع بیدار شدن و خوردن و آشامیدن در شب، اطلاق می گردد. این اتفاق از کنترل خارج است و زمانی اتفاق می افتند که به تازگی بیدار شده اید. ممکن است اتفاقات طول شب را به یاد داشته یا نداشته باشید. این اختلال ممکن است هر شب رخ دهد. اغلب مواد غذایی که کالری بالایی دارند و در ترکیب های عجیب و غریبی مصرف می شوند. افراد مبتلا به اختلال خوردن در خواب ممکن است به طور تصادفی با خوردن مواد سمی، سوزاندن خود یا ایجاد آتش سوزی صدماتی را وارد کنند.
افراد مبتلا به اختلال خوردن در خواب اغلب:
- در طول زمان خوابیدن، بخش های مکرر و خارج از کنترلی از خوردن و نوشیدن را تجربه می کنند
- شکل های خوردن عجیب و غریب یا ترکیبی از مواد غذایی را باهم ادغام می کنند
- مواد غذایی یا نوشیدنی های غیر خوراکی یا سمی مصرف می کنند
- خوردن، قسمت هایی از خواب آنها را مختل می کند و باعث بی خوابی می شود. در نتیجه خواب آنها را شاداب نمی کند و یا در طول روز احساس خستگی می کنند
- به خود آسیب می زنند
- هنگام غذا خوردن یا پخ و پز، کارهای خطرناکی می کنند
- در صبح اشتهای خود را از دست می دهند
- سلامتی خود را با خوردن مواد غذایی دارای کالری زیاد به خطر می اندازند
همچنین دانستن این موضوع که آیا چیز دیگری وجود دارد که منجر به مشکل شما شده نیز حائز اهمیت است. این اختلال ممکن است نتیجه یکی از موارد زیر باشد:
- یک اختلال خواب دیگر
- یک وضعیت پزشکی
- مصرف دارو
- اختلال در سلامت روان
- سوء مصرف مواد
عوامل خطر
به درستی مشخص نیست که چند نفر از اختلال خوردن در خواب رنج می برند. اختلال خوردن در خواب نیز مانند سایر اختلالات خوردن، در زنان بسیار شایعتر از مردان است. جمعیت زنان حدود 65 تا 80 درصد از مبتلایان به اختلال خوردن در خواب را در بر می گیرند. سن متوسط برای زمانی که اولین بار این اختلال رخ می دهد، 22 تا 29 سال است. این موضوع یک مشکل مداوم و طولانی مدت است.
اختلال خوردن در خواب می تواند به خودی خود گسترش یابد. همچنین در اثر استفاده از داروهای خاص استفاده شود. این به خصوص در مورد داروهای درمان افسردگی و مشکلات خواب به شدت صدق است.
در یک فرد مبتلا به اختلال خوردن در خواب حتی ممکن است بیش از یک اختلال خواب یافت شود. بیش از نیمی از افراد مبتلا به اختلال خوردن در خواب قبل از ابتلا، پاراسومنیا از نوع دیگری داشته اند. راه رفتن در خواب شایع ترین اختلال خواب مرتبط با اختلال خوردن در خواب است. بسیاری از افراد مبتلا به اختلال خوردن در خواب، در دوران کودکی به اختلال راه رفتن در خواب مبتلا بوده اند.
سایر اختلالات خواب که با اختلال خوردن در خواب ارتباط نزدیکی دارند، عبارتند از:
- سندرم پای بی قرار
- اختلال دوره ای حرکت اندام ها
- آپنه انسدادی خواب
- ریتم نامنظم خواب و بیداری
- اختلالات گسستنی وابسته به خواب
عوامل دیگری که ممکن است به گسترش اختلال خوردن در خواب منجر شوند، عبارتند از:
- استفاده از داروهای خاص
- ترک عادت سیگار کشیدن
- ترک مصرف الکل یا مواد مخدر
- فشار و استرس
- رژیم غذایی روزانه
- اختلالات خوردن در روز
- نارکولپسی
- هپاتیت (عفونت کبدی)
- آنانسفالی (تورم مغزی)
تشخیص
اختلال خوردن در خواب می تواند بیش از مختل شدن خواب تان، برای تان ایجاد مشکل کند. این وضعیت همچنین می تواند به سلامت کلی شما صدمه بزند و شما را در معرض آسیب قرار دهد.
پزشک باید زمان شروع اختلال خوردن در خواب را در شما بداند. پزشک همچنین باید از مصرف دارو، الکل و سابقه خانوادگی تان نیز مطلع باشد. حتما پزشک تان را از مصرف هر گونه مواد مخدر، الکل و دارو در گذشته یا حال مطلع کنید. همچنین اگر دچار اختلالات خواب یا اختلالات عصبی شده اید، به پزشک اطلاع دهید.
پزشک ممکن است از شما بخواهد اطلاعات خواب خود را به چندین هفته در یک دفتر یادداشت بنویسید. این اطلاعات شامل زمانی است که شما به طور معمول به خواب می روید و بیدار می شوید.
ممکن است لازم باشد تست خواب انجام دهید. این نوع تست، یک پلی سومنوگرافی است. تست خواب، بهترین روش برای ارزیابی خواب شماست. این تست، نمودار امواج مغزی، ضربان قلب و تنفس تان در طول خواب را نشان می دهد. همچنین حرکات دست و پا را ثبت می کند. تست خواب نشان خواهد داد که آیا شما به سایر اختلالات خواب مبتلا هستید یا خیر. نمونه هایی از این اختلالات شامل آپنه خواب و اختلال حرکتی اندام ها است. این روش، همچنین شدت مشکل را نشان می دهد. این تست به شما نشان می دهد که آیا این نوع تمایل به خوردن از اختلال خواب دیگری نشات می گیرد یا خیر.
درمان اختلال خوردن در خواب
این نکته بسیار حائز اهمیت است که به صورت منظم، میزان خواب کافی دریافت کنید. بیدار شدن های مکرر ممکن است موجب محرومیت از خواب شود. برای جلوگیری از آسیب، باید مطمئن شوید که مسیر اتاق خواب تان تا آشپزخانه امن است.
ممکن است پزشک مصرف برخی از داروهای تان را تغییر دهد. متخصص خواب باید بررسی کند که آیا اختلال خواب دیگری دارید. اگر چنین است، پس آن اختلال نیز باید درمان شود. انجام این کار باعث می شود که اختلال خوردن در خواب درمان شود.
اختلال خوردن در خواب به مصرف داروها به خوبی پاسخ می دهد. ممکن است پزشک از شما درخواست کند از زمانی که مصرف دارو را شروع می کنید، روند پیشرفت خود را در یک دفتر یادداشت به ثبت برسانید.
تحقیق و ترجمه: مینو زرفش